Da har Lillian, Marte og jeg hatt et godt møte om FoU-oppgaven. Vår foreløpige problemstilling er:
"Hvordan utvikle god formativ vurdering i norsk muntlig?"
Vi tenker å undersøke dette mot hver vår vg2-klasse. Dette vil bli svært interessant, tror jeg. Dæven, det vanskeligste som norsklærer er jo, etter min mening, tross alt ikke å sette en karakter. Vurdering av læring er i grunnen ikke spesielt interessant, spør du meg. Å sette karakteren 4 eller 5....tja...ganske kjedelig oppgave.
Interessant er imidlertid en vurdering som kan gjøre eleven bedre enn han/hun var før. Å vurdere på en slik måte at eleven kan heve seg fra 4 til en klar 5-er - dèt er jo virkelig interessant. Da bærer vurderinga mindre preg av samlebånd og mer preg av å utvikle noe sammen.
Det vanskeligste er å praktisere en vurderinger som gjør elevene bedre; Vurdering for læring. Samlet er det mange uker av mitt liv jeg har vurdert, kommentert (naturligvis både hva som er bra + hva som kan bli bedre!) og satt karakterer på både skriftlige og muntlige tekster. Men altfor ofte har jeg savnet forbedringer og frukt av disse anstrengelsene. Av metodene har nok vurdering av andre (gode) tekster, samt prosessorientert arbeid med responsgrupper har fungert best, tror jeg. Og denne metoden har kontakt med begrepet "formativ vurdering", slik jeg forstår begrepet så langt. Men ofte har det likevel ikke blitt skikkelig greie på det for mange av elevene, synes jeg. Så dette FoU-arbeidet tror jeg blir kjempekult, for her er det forhåpentligvis mye å lære :)
Vi vil trolig knytte problemstillinga til ett av kompetansemåla for muntlig på Vg 2. De tre målene der er:
- vurdere og gi tilbakemelding på andres muntlige presentasjoner
- vurdere egen muntlige utvikling
- presentere norskfaglige emner og problematisere det framlagte stoffet
Begrepet "formativ vurdering" står beskrevet i boka "Vurdering for læring" på pensum. Må studere det nøyere.
Hvilke vurderingsmetoder har du/dere selv hatt mest suksess med?
Mag